„A tiszta otthon egészségesebbé tesz?!”
top of page

„A tiszta otthon egészségesebbé tesz?!”


A takarítás sokunk számára nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé. Kötelezően elvégzendő feladatként éli meg az emberek többsége. Azonban ha az otthonunkban rend és tisztaság uralkodik, az lelki állapotunkra is pozitív hatást gyakorol.

Otthonunk takarításának szervezése egyszerű feladatnak tűnik, mégis sok esetben tologatjuk magunk előtt a feladatot. A takarítás halogatás nélküli megkezdése életünk más területén is motivációra, gyors döntéshozatalra sarkall.


Felmerül a kérdés, hogy egy tiszta otthon hogy járulhat hozzá az egészséges életmódhoz?


VÁLASZOK

  • Egy tiszta konyha motiválhat az egészséges ételek készítésére, amely egészséges étrend kialakításához vezethet.

  • Egy tiszta fürdőszoba a személyes higiénia kialakításának alapköve, amely például a parabén- és alumíniummentes tusfürdők, kozmetikumok használatára ösztönözhet.

  • Egy tiszta és illatos nappali, a szervezet számára nyugtató hatású illóolajok használata hozzájárul a családtagok jó közérzetének megteremtéséhez.

  • Egy letisztult otthoni környezet költséghatékonyságra ösztönöz, anyagi tudatosságot eredményez, hiszen akkor tudod megtartani a rendet, ha nem vásárolsz össze felesleges és csak „porfogónak” számító dolgokat.

  • Otthonunk rendezettsége és lelki békénk érdekében felhalmozott ruháinkat, cipőinket eladományozhatjuk rászorulók számára.


Hogyan tudjuk elérni a tiszta otthont?

/Írásunk nyomokban termékmegjelenítést tartalmazhat! /

TIPPEK, ÖTLETEK


Porszívózz és portalaníts rendszeresen Vorwerk Kobold egészségügyi mélytisztítóval!

Az alapos és rendszeres porszívózás otthonunkban elengedhetetlen. Amennyiben háziállatot tartasz, az állati szőrök felporszívózása napi feladat. Mindig jól jön egy jó „Kobold” a háznál, aki a szőnyeget atkamentesíti az otthonodat pedig állatszőrmentesíti.


„Káosz Amigos?”-Káoszból rendet!

Mindenki fiókjaiban lapulnak kábelek, aprópénzek, csecse-becsék, csavarhúzok, számológépek, képeslapok, stb. HA Nálad sincs másképp, akkor rendszerezz és alkalmazd a káoszból-rendet elméletet gyakorlatban is! Ha találsz számodra már felesleges, de embertársaid részére használható tárgyakat add tovább és adományozz bátran! A közelgő Karácsonyi időszakban sok család életét teheted boldogabbá néhány számodra felesleges kacattal!



Ruháid széken, ágyon vagy a sarokban hevernek? – Váljék szokásoddá a rend!

Sokszor sietünk és nem mindig jutnak el ruháink a szennyeskosárig. „Jó lesz ez még másnap is!” mondjuk sokszor egy-egy pulóver vagy nadrág esetében. Szokásaink rabjai vagyunk, a lakás különböző pontjain szétdobált és másnap persze fel nem vett ruhák sokszor napokig vagy hetekig kísértenek bennünket. Ezért fontos, hogy legyen egy fix helye a ruháinknak.! Ha nem is jutunk el a fürdőszobában tartott szennyeskosárig minden nap, a hálószobában elhelyezett ruhaállvány vagy szobainas kitűnő megoldás lehet a ruhák ideiglenes tárolására.



Kiömlött, kifröccsent ételek a konyhában?- Cselekedj azonnal!

A konyhapulton, konyhai eszközökön, tűzhelyen felhalmozódott zsír a múlté lesz, ha rögtön cselekszünk. Ha használat után letörlöd az eszközeidet, azzal megakadályozod a szennyeződések beszáradását és felhalmozódását. A tisztaság és ragyogás záloga a gyors reagálás, mely remélhetőleg ezentúl a mindennapjaidban is jellemez majd Téged. 😊



Étkezés után mosogass vagy pakolj a mosogatógépbe!


Igen, egyszerűbb étkezés után a konyhai mosogatóba bepakolni és halmozni az edényeket,

de ha minden alkalommal gyorsan elmosogatod azt a néhány tányért vagy poharat, amit használtál, nem jelentkezik egy félórás-órás feladat a nap végén. Ha van lehetőséged egyből a mosogatógépbe pakolni, akkor még több időt takarítasz meg. Egy gombnyomás a nap végén és máris indul a program. Te pedig mással is foglalkozhatsz közben, legyen az sport, olvasás, vagy filmezés.



Tartsd tisztán az ágyad!

Hajlamosak vagyunk arra, hogy ruhákat, laptopot, könyvet tartunk az ágyunkban. Mindig jusson eszedbe, hogy ide aludni jársz, ez a megnyugvás helyszíne kell, hogy legyen! Tarts rendet az éjjeli szekrényen, ruháidat pedig tartsd az említettek szerint szekrényben vagy ha már levetted, tedd a szennyesbe vagy akaszd fel a ruhaállványra!. Ügyelj arra, hogy csak annyi párnád és takaród legyen amennyi valóban kell, így egy kisebb hálószoba sem tűnik majd zsúfoltnak.




Legyen mindennek helye, tedd vissza oda, ahol volt!

Használat után tárgyainkat tegyük vissza oda, ahonnan elvettük, mert ha nem így teszünk, könnyen elkeveredhet a lakásban és később majd nem győzzük keresgélni, amikor szükségünk lesz rá. Mindennek legyen meg a maga helye, lényegtelen, hogy telefonról, sminkcuccról vagy épp fűszerekről van szó.





Rendszerezz papírjaid között!

Nagy kihívás a végeláthatatlan papírhalmok (számlák, magazinok, gyerekrajzok, stb.) rendben tartása. Keress egy félreeső és zárt helyet, ahol rendszerben tárolva tudod tartani a számlákat és az egyéb fontos papírjaidat! Ha rendezetten tárolsz, szükség esetén azonnal megtalálod a dolgokat és búcsút inthetsz a fejfájásnak és a stressznek ezen a téren.


Ha alkalmazod a fenti tippeket, letisztult környezetet és tiszta otthont teremthetsz a családod számára, amivel szinte biztosan az életed minőségét is javíthatod. Nem lesz könnyű az eddig kialakult szokásaidtól megszabadulni, de mindenképpen megéri némi odafigyeléssel apró lépésekkel elindulni. Rövid távon azt veszed majd észre, hogy időt és energiát is spórolsz meg a házi munka kapcsán, hosszabb távon viszont egészségesebb környezetet teremthetsz és mindannyiótok számára örömtelibb lesz az otthon töltött idő.

79 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page