„Itt van az ősz, itt van újra" - Őszi nagytakarítás a lakásban!
top of page

„Itt van az ősz, itt van újra" - Őszi nagytakarítás a lakásban!

Kezdődik az iskola, megszűnik a gyerekzsivaj a lakásban, ilyenkor több idő jut bármire, amire mi szeretnénk, így akár a takarításra is! A gyerekek már a helyükön vannak, ki az óvodában, ki az iskolában. Ideje egy kicsit szusszanunk. A nyári emlékeket felidézve a várva várt rendrakás és takarítás is könnyebben megy. Segítségképpen összegyűjtöttük mi az, amit első körben mindenképp érdemes le- vagy kitakarítani egy hosszú idő után végre gyerekmentes övezetnek nyilvánított lakásban. A felsorolást helyiségek szerinti bontásban adjuk közre.


NAPPALI


Bútorok és polcok portalanítása


A szekrények és a kanapé elmozgatása nem mindennapos feladat, ezért a pornak egy jó búvóhely. Elsősorban a megbújó por és kosz porszívózása a cél, de jó alkalom a szoba újragondolására, átrendezésére is. A könyvespolc takarítására, könyvkincseink újra felfedezésére is ez a tökéletes időszak.

Szekrények teteje


Ami a magasban van nem látható, gondolhatjuk. A szekrények tetejét ritkán vagy talán soha nem takarítjuk. Úgy vagyunk vele, hogy nincs szem előtt, így más sem látja. Ha tehetjük legalább fertőtlenítős vízzel töröljük át, hogy ott is tisztaság legyen!


Ajtók, ablakok, kilincsek, kapcsolók


Az ajtók is a ritkán takarított „lakáskellékek” közé tartoznak. Töröld át az ajtókat, az ablakok kereteit, a kilincseket és a villanykapcsolókat is. Ilyenkor jövünk rá, hogy milyen szép világos, fehér színű a villanykapcsolónk.



Lámpabúrák


Vannak olyan esték, amikor kevés a fény az éjszakában. Az őszi nagytakarítás jó alkalom az éjjeli, álló és a mennyezeti lámpabúrák áttörlésére. Negyed vagy fél év alatt nagyon porosak tudnak ám lenni.



Ablaktisztítás


Nem egy közkedvelt feladat, de évente kétszer vagy háromszor illik megcsinálni. Gondoljuk a helyzet kilátástalan, de koránt sem így van ez. Minden kezdet nehéz, a végére viszont egyenesen egy szép, tiszta, szinte más világ tárul elénk. Ha teheted, ilyenkor a függönyöket is lecserélheted vagy kimoshatod a régit.

FÜRDŐSZOBA

Fürdőszoba szekrény kitakarítása


Szortírozzunk és szelektáljunk! A lejárt testápoló, a kifogyott dezodor, a beszáradt zselé, a leharcolt sminkecset és még sorolhatnám… Itt az ideje megválni a kiürült kacatoktól, meglátod hirtelen felszabadul a fürdőszobaszekrény.



Tiszta csempe, ragyogó felületek, higiénikus zuhanyzó


Tisztítsunk és fertőtlenítsünk a konyhában, a fürdőszobában és a WC-ben. Minden olyan helyen, ahol csak ki van csempézve. A falakat is mossuk át, hogy szép, tiszta és ragyogó legyen.



HÁLÓSZOBA


Ruhacsere a gardróbszekrényben


Jó alkalom a nyári ruhákat kiszortírozni és eltenni, a télieket pedig elővenni. A kiegészítőkkel, cipőkkel és táskákkal hasonló a helyzet. Ha nem hordod, csak porfogó. Inkább jótékonykodj, vidd el a rászorulóknak vagy add el az interneten.


Matracok


Soha nem vagyunk egyedül a hálószobában. Mindig vannak lakótársaink, legalább is matracainkban biztosan. Társbérlőinknek neve is van: poratka. Tudtad, hogy több mint 2 millió poratka lakozik a matracainkban, ha nem kezeljük, takarítjuk őket. Negyedévente érdemes atkátlanítani matracainkat, speciális atkamentesítő eszközökkel.

Az atkamentesített matrac amellett, hogy higiénikus, allergiamentes és nyugodt alvást biztosít, az éjszaka pihentetőbb az ébredés pedig fittebb lesz.

Tükrök, képek/képkeretek letakarítása


Sokan a tükrök előtt gyakorolják be a ma oly divatos szelfi-pózokat. A tükröd megmondja neked, ki a legszebb a vidéken, persze ha tiszta és nem ujjlenyomatos. A tükrök és a képek keretei is porosak lesznek a hónapok alatt. Nem árt áttörölni és fertőtleníteni őket. Ha kész vagyunk mehet a tükörszelfi, a szoba falán lógó képkeretbe pedig belerakhatjuk a nyáron készült új családi fotókat.




KONYHA


Takarítsd ki a konyhaszekrényt


Káosz, „sárga bögre, görbe bögre”, csetreshalom a konyhaszekrényekben? Pakolj ki mindent és töröld át a polcokat és fertőtleníts! Ha kész vagy, minden használható és ép tányért, bögrét, poharat, stb tegyél vissza! Átlátható és káoszmentes lesz a konyhaszekrényed. Ugye milyen jó érzés?


Tűzhely, sütő kitisztítása

Az egy dolog, hogy felül a lapok, illetve a tűzhely ajtaja kívülről tiszta. De félévente egyszer nem árt alaposan belülről is kitakarítani. Ehhez vannak speciális zsíroldó és egyéb felületvédő tisztítószerek, de egy mosószeres szivaccsal is csodákat tehetsz. Ne felejtsd el utána mindig hideg vizes ronggyal áttörölni az összes belső felületet!

Ha megfogadod a fenti tanácsokat, akkor szép és tiszta környezetben várhatod a hosszabbodó őszi-téli estéket és bekuckózásokat az otthonodban.


Amennyiben a fent leírtakra nem jut időd, a gyereke(i)d és a család mellett, allergiás vagy a porra, a nap végére sem éred magad utol, akkor válaszd az EXPERT CLEAN csapatát.


Mi segítünk, hogy a TE otthonod tiszta és ragyogó legyen. A napokon át tartó kemény fizikai munka helyett EXPERT CLEAN a megoldás.

74 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page