top of page
expertcleanszeged

Otthonunk ékkövei - A SZŐNYEGEK


Többféle szempont létezik szőnyegeink kiválasztására lakásunkba, házunkba. Több típusú, szövésű, anyagú és szálhosszúságú szőnyegből választhatunk. Írásunk iránymutatást ad melyik típust, milyen helyiségbe ajánljuk, valamint hogyan érdemes tisztán tartani az adott típusú szőnyeget.


A SZŐNYEG FUNKCIÓI

A szőnyegek puhaságot és melegséget varázsolnak az életterünkbe. Sokan elsősorban az esztétikai funkció miatt vásárolnak szőnyeget, hiszen egy jól megválasztott szőnyeg kiváló színfoltja lehet lakásunknak. Fontos akusztikai funkciójuk is van, hiszen lépteink zaját elnyelik, tompítják a hangokat a szobában.


A szőnyegek hozzájárulnak a padló hőszigeteléséhez, ezáltal az ember kellemes hőérzetének a megtartásához, de lényeges feladatuk a szennyeződések felfogása, valamint a vizes helyiségekben a nedvesség felszívása, így balesetmegelőzési funkcióval is bírnak.


SZŐNYEGAJÁNLÓ – Válaszd a megfelelőt!


Pamut szőnyeg: Puha, rugalmas szőnyeg, mely könnyen tisztítható. Remek a nedvszívó képessége, elsősorban fürdőszobai használatra ajánlott.


Juta szőnyeg: Ázsiában termesztett fás szárú növényből készül. A gyapjúhoz hasonlít, természetes szálból készül és a szizál szőnyegeknél puhább, viszont nem olyan tartós.


Szizál szőnyeg: Szintén természetes anyagból, az agavé növény szálaiból készül. A szizál szálak higroszkópos (nedvességet elnyelő) tulajdonságának köszönhetően egészséges környezetet teremtenek, természetesen szabályozzák a szobában lévő páratartalmat. Kitűnő anti-allergén szőnyeg. Egyenletes, textúrált felületű, strapabíró szőnyeg. Jó választás étkezőbe, nappaliba, tartósságuk miatt nagyobb igénybevételnek kitett helyiségbe, pl. előszobába is kitűnő.


Szintetikus szőnyeg: A géppel szőtt szálak, mint a nejlon, műselyem vagy a poliészter tartósak és áruk is kedvezőbb, mint a természetes szálú szőnyegeknek. Ezek a szőnyegek könnyen tisztíthatóak, így jó választás nagy forgalmú helyiségekbe, pl. nappaliba, folyosóra vagy lépcsők burkolására.


Gyapjú szőnyeg: Természetes, meleg, víztaszító és tartós. A gyapjú szőnyegek ideálisak az allergiában szenvedőknek. Szabályozzák a páratartalmat, hiszen ha magas a páratartalom, elnyelik a nedvességet, amikor pedig száraz a levegő, akkor kipárologtatják magukból. Megkötik a levegő por részecskéit. A legtöbb gyapjú szőnyeget szintetikus szálakkal is kombinálják.


SZŐNYEGVÁLASZTÁSI TIPPEK


Nappaliba, hálószobába, gyerekszobába gyapjú vagy szintetikus puha szőnyeget válasszunk melyen akár mezítláb is járhatunk!

Előszobába, folyosóra, nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe, pl. irodákba strapabíró, sűrű szövésű szizál szőnyeg javasolt.

A fürdőszobába, mosókonyhába való megfelelő szőnyegtípus a pamutszőnyeg, amit akár rendszeresen mosógéppel is tisztíthatunk.



SZŐNYEGTAKARÍTÁSI KISOKOS

  • Szőnyegeinket javasolt hetente alaposan kiporszívózni. A siker elérése érdekében kétszer- háromszor menjünk át a felületen minden irányból.

  • Amennyiben nedves szennyeződés kerül a szőnyegre, azonnal próbáljuk meg eltávolítani. Első lépésben itassuk fel a szennyeződést, fontos soha ne dörzsöljük, mert azzal csak bedörzsöljük még mélyebb rétegekbe. Ha felitattuk a nagyját, csak azt követően próbáljuk meg langyos, szappanos vagy enyhén mosószeres vízzel eltávolítani a szálak közül a szennyeződést.



Szőnyegink szépségének és egészségünk megőrzésének az érdekében a gyakori porszívózás elengedhetetlen feladat. Tudnunk kell azonban, hogy a napi vagy heti porszívózás hosszú távon nem elég. A szőnyeg felső rétegeiben por, haj, szőr, morzsa található, ami napi porszívózással eltávolítható ugyan, de a szőnyeg mélyebb rétegeiben megbúvó poratkák és baktériumok ellen mit sem ér. Ezeket a poratkatelepeket kizárólag hatékony mélytisztítással lehet eltávolítani.



A poratkatelepek lakói parányi, pókszabású lények, melyek szabad szemmel nem láthatók viszont számos egészségügyi problémáért felelősek. Egészségünk megőrzése érdekében tehát a szőnyegek mélytisztítása évente egyszer mindenképpen ajánlott!




Bízzon meg szakembert a takarítással, aki professzionális módon és eszközökkel ki tudja takarítani a szőnyegét! Ne végezzen FÉL munkát, takaríttassa ki szőnyegeit időnként TELJESEN!


Szőnyegének mélytisztítását bízza az Expert Clean Szeged csapatára!





181 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page